Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) 55 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği 6 projenin imza törenine katıldı.
Her biri birbirinden önemli projelerle Trabzon'un mevcut altyapısını daha da sağlamlaştıracaklarını belirten Bakan Varank, “Yaptığımız yatırımlarla Trabzon, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olarak yoluna devam edecek.” dedi.
Bakan Varank, Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmasında, her daim çalışmanın, emeğin ve çabanın peşinde olduklarına dikkati çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği hedefler doğrultusunda her zaman 'Durmak yok, yola devam.' diyen bir siyasi hareketiz. Hem Trabzon'umuz hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli 6 projenin sözleşme imza törenini beraberce gerçekleştiriyoruz. İmzalarını atarak resmen başlatacağımız bu projelerin yatırım bedeli, toplamda 55 milyon liranın üzerinde." diye konuştu.
EKONOMİNİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK
DOKA koordinasyonunda uygulanacak projelerin balıkçılıktan tarım ve teknolojiye, turizmden sosyal içermeye birçok konuyu kapsadığını belirten Varank, her biri birbirinden önemli bu projelerle Trabzon'un mevcut altyapısını daha da sağlamlaştıracaklarını, ilin ekonomisinin gücüne güç katacaklarını vurguladı.
TÜRK SOMONU ÜRETİMİ
Varank, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın yürüteceği, 'Kapalı Devre Sistemle Biyoteknoloji Uygulanmış Yumurta Temininde Dışa Bağımlılığa Son' projesine değinerek, “Bu proje gerçekten önemli, değerli, sadece şehrimize değil, bölgeye ve Türkiye balıkçılığına da değer katacak bir proje. Bu projeyi de 32 milyon lirayı aşan yatırımla 3 bin 600 metrekare alanda devasa bir somon balığı yumurtası ve yavrusu üretim tesisi kuracağız. 5 adet kapalı devre ünite ile 12 milyon balık yumurtası, 8,7 milyon yavru balık üretimi gerçekleştireceğiz. Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı planlıyoruz. Türk somonu üretimini ise hem de ihracatını da aynı şekilde, paralel olarak yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede her yıl 3 milyon dolar yatırımcımızın cebinde kalmış olacak." diye konuştu.
YENİ RIHTIM
Bir diğer projenin de Sürmene Belediyesi tarafından uygulanacak, “Trabzon Gemi İnşa Kapasite Geliştirme Projesi” olduğunu kaydeden Varank, 6 milyon liralık yatırımla Sürmene Çamburnu Tersane alanında yeni bir rıhtım inşa edeceklerini söyledi.
50 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Rıhtım sayesinde gemi inşa sanayiinde faaliyet gösteren firmaların altyapı ihtiyaçlarını gidererek üretim kapasitelerini artıracaklarının altını çizen Varank, proje tamamlandığında yıllık 20 gemi üretilmesi ve 50 milyon dolarlık ihracat yapılmasının hedeflendiğini belirtti.
AKÇAHASAT
Varank, diğer bir projenin de Akçaabat Belediyesi tarafından uygulanacak “Akçahasat” adlı proje olduğunu anlatarak, "Akçahasat projesiyle de ilçede yetişen hurma, çilek, zeytin, aronya, kivi gibi ürünlerin üretim ve depolama işlemlerinin yapılabileceği bir tesisi Akçaabat'a kazandıracağız. Burada üretilen ürünler sahil şeridinde oluşturulacak 5 tane büfede ve elektronik ortamda da satışa sunulacak. 15 kadının istihdam edileceği proje ile yıllık yaklaşık 1 milyon liralık satış hacmi oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.
BOTANİK ATÖLYELER
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ise “Botanik Atölyeler ile Öğren, Üret ve Sat” projesinin uygulanacağını vurgulayan Varank, Trabzon Botanik Park'ta yer alan atıl durumdaki atölyeleri düzenleyip eğitim amaçlı kullanacaklarını aktardı.
740 SAATİ BULAN EĞİTİM
Varank, burada verilecek eğitimlerden sonra sepet, ahşap oyma ve teraryum gibi alanlarda üretimler gerçekleştirileceğini belirterek, amaçlarının, sosyal yardıma ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplardan oluşan vatandaşlara toplam 740 saati bulan eğitimler vererek, onların istihdam edilmelerinin önünü açmak olduğunu anlattı.
PARLAYAN YILDIZ
Uygulamaya başlayacakları tüm bu projelerdeki hedeflerinin Trabzon'u bölgesinin ve ülkenin önemli merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu belirten Varank, “Trabzonlu vatandaşlarımıza ve işletmelerimize layık oldukları hizmetleri sunabilmektir. Şüphesiz yaptığımız yatırımlarla Trabzon, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olarak yoluna devam edecek.” diye konuştu.
TRABZON ÖZDEMİR BAYRAKTAR BİLİM MERKEZİ
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TÜBİTAK ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına başlanan Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, Ortahisar ilçesinde yer alacak. Aynı zamanda bir planetaryuma da ev sahipliği yapacak merkezin 2022 yılında tamamlanması planlanıyor. Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde uçuş simülatörü, sergi alanları, mars aracı ve güneş saati gibi bölümlerin bulunması, tasarım, doğa, uzay ve havacılık, matematik ve teknoloji atölyelerinin olması düşünülüyor.
BAKAN VARANK: TRABZON'A DEĞER KATACAK
Bakan Varank, Trabzon Kuyumculuk Tasarım Merkezi Projesi'nin de açılışını gerçekleştirdi. Varank açılışta yaptığı konuşmada, "Kuyumculuk Tasarım Merkezimiz, Kalkınma Ajansımızla desteklediğimiz ve Trabzon'da kuyumculuk el işçiliğini daha ileriye taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz bir proje. Pahada küçük gibi gözükse de işlevsel olarak değerli. Proje önümüzdeki dönemde Trabzon'a kuyumculuk anlamında çok değer katacak" dedi.
Kuyumun tasarımından meydana gelmesine kadar her aşamada son sistem teknolojiyle donatılan Kuyumculuk Tasarım Merkezi'nde özel ürünler üretilecek. Ayrıca Kuyumculuk Teknolojisi bölümünden mezun olan öğrencilere ve bu alanda çalışmak isteyenlere istihdam imkanı sağlanacak. Kuyumculuk Tasarım Merkezi, Karadeniz Bölgesi'ndeki tek tesis olup, Trabzon ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere tüm bölgelere hizmet verecek.
ŞİNİK OSB'DE 12 FABRİKANIN TOPLU AÇILIŞI YAPILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete geçen ve yatırım bedeli 112 milyon lira olan 12 fabrikanın açılışını yaptı. Yeni yatırımlarla beraber Şinik OSB’deki işletme sayısının 27’yi bulduğunu belirten Bakan Varank, makineden gıdaya, metal işlemeden mobilyaya kadar pek çok sektörde üretim yapan fabrikaların 500 kişilik ilave istihdam sağladığını kaydetti.
Bakan Varank, Akçaabat ilçesindeki Şinik OSB’de faaliyete geçen 12 fabrikanın açılışını yaptı. Varank, buradaki konuşmasında, bundan sadece iki sene önce 8 fabrikada 100 kişinin istihdam edildiği bölgede, kısa süre içerisinde 1000 kişinin üzerinde istihdama ulaşılmış olacağını ifade etti. Yatırımlarla beraber OSB’den 50 milyon dolarlık ihracat seviyelerini görmeyi planladıklarını ifade eden Varank, “Bölgedeki bu yatırım iştahının artarak devam edebileceğini gözlemliyorum. Halihazırda OSB'mizin 2. etap çalışmalarının başlamış olması da aslında bunu teyit ediyor. 2. etabın tamamlanması ile parsel sayısı 48'den 76'ya çıkacak. Yeni yatırımlarla birlikte 1200 kişilik ilave istihdam sağlanmış olacak. Biz de kredi desteği olsun, diğer talepler olsun bu etabın süratle tamamlanması ve faaliyete geçmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız." diye konuştu.
ALTYAPILARI TAMAMLADIK
Yaşanabilir bir dünya için her yatırımda olduğu gibi burada da sürdürülebilirlik ve çevrenin korunması hususunu göz ardı etmediklerine dikkati çeken Varank, "Zaten OSB'miz o kadar muhteşem bir coğrafya üzerinde ki bu kadar manzaralı bir OSB herhalde Türkiye'de yoktur. OSB'mizin temiz su arıtma ve biyolojik arıtma tesisi ihtiyaçlarını Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız aracılığıyla karşıladık. Bu sayede de bu altyapıları tamamlamış olduk. Açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımlar için teşvik belgeleri düzenleyerek sanayicimize destek olmayı ihmal etmedik." dedi.
CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA KATKI
Varank, Trabzon'un, gıdadan tarıma, su ürünlerinden turizme kattığı değerle her daim Türkiye'nin gözde şehirlerinden biri olarak yoluna devam ettiğini, yıllık 1 milyar doları aşan ihracatıyla cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağladığını belirtti.
26 MİLYON TL HİBE
Trabzon'da rekabetçiliğin anahtarı olan AR-GE kapasitesini artırmak için de çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Varank, "İçerisinde kuluçka merkezlerinin de bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin inşaatına 26 milyon lira hibe desteği sağladık. Bugün itibarıyla Trabzon'da bulunan AR-GE merkezlerimizin sayısı da 2'ye ulaşmış durumda. Bu hususta biz akademiyle yerel yönetimlerimizle STK'larımızla sanayicilerimizle müşterek çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
İHRACATTA REKOR
Bakan Varank, Türkiye’ye yapılan yatırımların olumlu neticelerini, en çok da dünyada yaşanan kriz dönemlerinde görebildiklerini dile getirerek, “Pandeminin zirve yaptığı 2020 yılını dünyanın pek çok ülkesinin aksine biz pozitif büyümeyle kapattık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7'lik rekor büyüme kaydettik. Öngörülerimize göre bu senenin toplamını yüzde 9'luk bir büyüme ile bu seneyi kapatacağız. Ayrıca ihracatta rekor seviyelere ulaşarak 200 milyar doların üstündeki rakamları tarihimizde ilk defa bu sene görmüş olduk.