Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi; yerel ve merkezi düzey arasında bilgi ve görüş alışverişinin sürekli biçimde sağlanması ve sorunların doğru teşhisiyle birlikte vizyoner, yenilikçi, nitelikli, kesimlerin talep ve beklentilerine cevap veren önerilerin alınabilmesiyle mümkün olacaktır.
Bu çerçevede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusunda Rize’ye ilişkin değerlendirmeler yapmak üzere Rize Valisi Kemal Çeber’in başkanlığında yapılan toplantıya DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, RTEÜ’den Prof. Dr. Ali Bilgin, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Ercüment Yüksel Cinel, KOSGEB İl Müdürü Kürşat Celil Dereci, OSB İl Müdürü Hasan Günal, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan, DOKA Rize Koordinatörü Dr. Fatih Özdemir ve Ajans merkezinden uzmanlar katıldı.
2019-2021 yıllarını kapsayan yeni ekonomik programla kısa vadede güncel sorunların aşılmasına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesinden daha önemli nihai hedef olarak sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşımın amaçlandığını belirten Vali Çeber; “Sanayinin yaşadığı sıkıntıların aşılması için ortak akıl ve işbirliğiyle planlama ve çözüm üretmeye çalışılması son derce önemlidir. Bu noktada, en önemli unsurlarımızdan biri de meslek liselerimizdir. Meslek liselerinin üretim odaklı bir anlayışla sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmesi için gerekli çabayı sarf etmeliyiz. Sanayimizin gelişimini sağlayacak mekânsal ve fiziki imkanların sunulması için de tüm tarafların çözüm odaklı ve işbirliği çerçevesinde hareket etmesi zaruridir” dedi.
Toplantıda Rize sanayisinin mevcut durumuna ilişkin genel bir sunum yapıldıktan sonra belirlenen 11 başlık çerçevesinde sorunlar ve çözüm önerileri istişare edildi. Toplantıda sunulan çözüm önerileri bir rapor halinde derlenip DOKA yönetim kurulunda görüşüldükten sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulması planlanmaktadır.