Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı, 2014-2020 dönemi 2. Teklif Çağrısı kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yürütülen Karadeniz Havzasında Coğrafi İşaretler Ağı (BS GIN) Projesi 2 Kasım 2022 tarihinde tamamlandı.
2020 yılının Ağustos ayında başlayan ve 27 ay süren 745.850 Avro bütçeli projeyle; Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Romanya’dan Galati Tehnopol Birliği ve Gürcistan’dan Uluslararası İş Geliştirme ve Yatırım Tanıtım Merkezi iş birliğinde ortak kapasite geliştirme ve tanıtım-pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildi. Yerel markalar olan coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve etkin pazarlanması sonucunda yerel kalkınmaya katkıda bulunmayı planlayan proje kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde;
- Yaklaşık 400 kişiye coğrafi işaretli ürünlere yönelik kurumsallaşma, ticarileşme modelleri, e-ticaret ve markalaşma konularında eğitimler verildi.
- Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ait 33 adet coğrafi işaretli ürün özel hazırlanan tanıtım tırıyla İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illerinde toplam 28 gün bir tanıtım etkinliğiyle tanıtıldı.
- Gümüşhane ilinde Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi düzenlenerek bölgede coğrafi işaretin önemine dair farkındalık oluşturuldu. Türkiye, Romanya ve Gürcistan ülkelerindeki iyi uygulama örnekleri hakkında bilgiler verildi.
- Proje ortakları olan Romanya ve Gürcistan ülkelerinde coğrafi işaretler zirvelerine katılım sağlanarak bölgenin sahip olduğu coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı yapıldı.
- Coğrafi işaretli ürünler pazarında Avrupa Birliği’nde öne çıkan iki ülkeye çalışma ziyareti düzenlenerek bölgedeki kurumların kurumsal kapasiteleri artırıldı ve iş birliği fırsatları oluşturuldu.
- Karadeniz hazineleri isimli sosyal medya hesapları oluşturularak bölgenin sahip olduğu coğrafi işaretli ürünler sosyal medya üzerinden tanıtıldı ve 18 ay sonucunda yaklaşık 18 milyon görüntülenmeye ulaşıldı.