Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Kalkınma Kurulu’nun 18. Toplantısı Trabzon’da yapıldı. Toplantıya Kalkınma Kurulu Başkanı Zeyyat Kafkas, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve kalkınma kurulu üyeleri katıldı.
Toplantı da açılış konuşmasını yapan Başkan Zeyyat Kafkas, “Son dönemde turizmde cazibe merkeziyiz. Ortak akılla bir turizm eylem planı ortaya koymalıyız. Bunun için DOKA illerinde turizm danışma meclisleri kurulmasını öneriyorum. Bölgemizde çok önemli bir kurum daha var. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP). DOKAP’ın da DOKA ile daha entegre çalışması gerekiyor.” diye konuştu.
Başkan Zeyyat Kafkas, bugüne kadar yaptıkları çalışmaların sonuçsuz kaldığını ifade ederek, hükümetin Acil Eylem Planı çerçevesinde ajansları yeniden yapılandırmaya gideceklerini söyledi. Kafkas, "Hükümet 6 aylık Acil Eylem Planı’nda ajansların yeniden yapılandırılması konusunda karar aldı. Bu karar hepimiz için sevindiricidir." dedi.
Bölgeye yatırım kazandırılması için çalışılması gerektiğini vurgulan Kafkas, "Bölgemiz gerek parlamento da gerekse Bakanlar Kurulu’nda oldukça güçlü bir konumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş, Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gıda ve Tarım Bakanı Faruk Çelik ve bölge hassasiyetini çok iyi bildiğim Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın kapısını aşındırmazsak vebal altında kalırız" ifadelerini kullandı.
DOKA olarak hedeflerinden de bahseden Kafkas, "Son dönemde turizmde cazibe merkeziyiz. Sadece Trabzon Havalimanı’na 400 bin civarında Arap turist geldi. Ortak akılla bir turizm eylem planı ortaya koymalıyız. Bunun için DOKA illerinde turizm danışma meclisleri kurulmasını öneriyorum. Bizim turizm hazırlık platformları oluşturmamız gerekiyor. Bu anlamda hepinizin görüşlerine ihtiyacımız var. Rekabeti kendi içimizde değil de global ve küresel anlamda yapmamız gerekiyor. Bölgeye bakıldığı zaman Ordu-Giresun Havalimanı’nın yapılması ve Rize’ye havalimanı yapılacak olması bölgemizin farkını ortaya koyuyor. Bu yatırımların nedeni turizmde cazibe merkezi olmamız" diye konuştu.
"Zenginleşme sadece ekonomi ile olmuyor.” diyen Kafkas, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bölgenin tarihi ve kültürel yapısını da arttırarak bu zenginliği ortaya koymamız gerekiyor. Netice itibariyle bölge hassasiyeti hat safhada. DOKA’yı sadece hibe dağıtımı yapan, para dağıtımı yapan bir yer olarak görmeyin. DOKA aynı zamanda bir gelir bankası. Burada çok önemli uzman arkadaşlarımız var.”
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, bölgesel birliktelik ile hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Ajans olarak bölge illeri olan Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu ve Trabzon’un kalkınması amacıyla çeşitli stratejiler ve hedefler belirliyoruz. Bu hedefler doğrultusunda bölgemizin her açıdan kalkınması için ciddi projeler geliştiriyoruz. Dünya ile örtüşecek, bölgenin isteklerini ve taleplerini iyi analiz eden ve o doğrultuda stratejiler geliştiren bir hedef ortaya koyuyoruz" dedi. Kaldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Amacımız, girişimcileri ve işletmeleri desteklemek ve teşvik etmek, kamu kurumlarının mevcut kapasitesini ve insan kaynağını geliştirmek, bölgede başta turizm olmak üzere altyapısal eksikliklerin giderilmesini sağlamaktır. Dünya ile rekabet edebilecek ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlayarak, ülkemize döviz girdisi sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından DOKA Trabzon Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kemal Akpınar ve DOKA Tanıtım Teşvik ve İşbirliği Birimi Uzmanı İsmail Aslaner katılımcılara yürütülen faaliyetler hakkında sunum gerçekleştirdi.
Toplantı katılımcıların görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi.