SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Trabzon, Siber Vatan Programı'nda Zirveye Çıktı
Blue Gates Projesi Açılış Toplantısı Yapıldı
Ata Tohumu İçin Uluslararası İşbirliği
Tohum Koruyucuları Projesi Tanıtıldı...
Dünyanın En Büyük Organizasyonu UTMB Rize’de Yapılacak
16 Mayıs2022
Kadınlar Dokuyor Projesi ile İş Sahibi Oldular

Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Tamzara Dokumasının markalaşma, kooperatifleşme ve kadınlara gelir kaynağı olması amacıyla hayata geçirilen "Kadınlar Dokuyor Projesi" ile 40 kadın iş sahibi oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Şebinkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen Kadınlar Dokuyor Projesi bölge kadınlarının umudu oldu.

1 Milyon 250 Bin TL. bütçeli proje kapsamında, Tamzara bezi el dokuması, kooperatifçilik, dijital pazarlama, tanıtım ve pazarlama ile yenilikçi uygulamalar eğitimlerini tamamlayan 40 kadın, hem gelir sahibi oldu hem bölge ekonomisine katkı verdi hem de Tarihi Tamzara Dokumasının gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağladı.

Proje kapsamında alınan 30 dokuma tezgahında üretime başlayan kadınların ürettiği el emeği göz nuru dokumalar, yine proje kapsamında kadınların kendilerinin kurduğu Sınırlı Sorumlu Kadınlar Dokuyor Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi vasıtasıyla Şebinkarahisar ilçesinde bulunan satış ünitesinden ve dijital kanallardan pazarlanmaya başlandı.

Çok kısa bir sürede büyük bir başarı hikayesi yazan kadınların daha etkin çalışabilmesi ve çocuklarını da ihmal etmemesi için dokuma atölyesinin yanına tam teşekküllü bir adet çocuk kreşi de inşa edildi.

Bir umut ile yola çıkıp başarmanın mutluluğunu yaşayan Şebinkarahisarlı kadınlar, aile ekonomilerine ciddi anlamda ekonomik katkı sağladıklarını ifade ederek, 2022 yılı için artan siparişlerin kendilerini fazlasıyla mutlu ettiğini söylediler.

“Kadınlar Dokuyor” projesi sayesinde 40 kadının iş sahibi olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini ve gururlandırdığını belirten DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Coğrafi işaret belgesine sahip ürünlerin giderek önem kazandığı bir dönemde, Tamzara Bezinin ticarileştirilmesi, katma değerli hale gelmesi ve en önemlisi kadın istihdamına kapı açması çok değerlidir.” dedi.

Bölgesel kalkınmanın da önemine işaret eden Adıyaman, "Bölgesel kalkınmayı da başardığımızda, yani her yörenin kendine has değerlerini kıymetlendirmeyi, o değerlere değer katabilmeyi, yerinde istihdamı, yerinde üretimi başardığımızda, ülkemiz, 2023’e ve daha ötesine çok daha güçlü taşınacaktır." diye konuştu.

Adıyaman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak nitelikli projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

DOKA Giresun Yatırım Destek Ofisi tarafından yapılan saha anketi ve yereldeki paydaşların talebi doğrultusunda hazırlanan proje kapsamında kurulan dokuma atölyesinde; pamuklu dokuma masa örtüsü, runner, hamam bürüğü, hamam havlusu, peştamal, el havlusu, şal, fular, konsol masa sehpa takımları, ipek dokuma şal - fular, keten ve pamuklu gömleklik kumaş, kravat, hamam takımı gibi ürünler üretiliyor.

Tarihi Tamzara Bezi

19'uncu yüzyıldan itibaren dokunmaya başlanan, kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye'ye kadar gönderildiği rivayetler arasında olan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Tamzara Bezi, Cumhuriyet döneminde 10 yıl kadar vilayet merkezi olmuş Şebinkarahisar’ın zengin geçmişi içinde günlük hayatta önemli bir yer edinmiştir.

Tamzara dokuması 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının olduğu bir kararname ile kooperatifleşmiştir.

Tamzara Dokumasının ayırt edici özelliği yoğunlukla Bezayağı ve Rips dokuma örgüsünün kullanılmasıdır. Ayrıca Panama ve Krep dokumaları da kullanılır. Desenler kare ve çizgi formundadır. Dokuma esnasında renkli ipliklerle desen verilir. Dokumada genellikle pamuk olmakla birlikte keten ve kenevir iplikleri de kullanılır.

Her evde 3-4 tezgah bulunduğu dönemlerde sosyal hayat içerisinde, “Ya okuyacaksın ya dokuyacaksın” mottosuyla konumlandırdıkları Tamzara Dokuması, Şebinkarahisar halkının geçimlerini sağladıkları önemli bir iş koluydu. Zamanla unutulmuş olsa da geliştirilen projeler ve düzenlenen kurslarla yeniden hayat buldu.

KAYS
KAYS
ANNOUNCEMENTS
ANNOUNCEMENTS
INVESTMENT
INVESTMENT
INFORMATION
INFORMATION
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESI
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERI
Faydalı Linkler
FAYDALI LINKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
26
Per
Ara2024