Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ve Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği’nce yürütülen ‘Turizm Sektöründe Nitelikli İş Girişimlerinin Desteklenmesi Projesi’ açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Bölge turizmi için girişimcilerin desteklenmesi adına hazırlanan projenin açılışına Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Çalışma ve İş Kurumu Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz ve davetliler katıldı.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yeşiliyle, mavisiyle, doğasıyla, kendine özgün kültürüyle, medeniyet birikimiyle ve kabiliyetli insan yapısıyla dünya üzerinde eşsiz bir coğrafya olduğunu ifade eden DOKA Genel Sekreteri Adıyaman, “Bu eşsiz coğrafya hem avantajları hem dezavantajları bünyesinde barındırmaktadır. Dezavantajlar dediğimizde kendine has coğrafi yapısıyla bugüne kadar büyük sanayi yatırımlarına ev sahipliği yapamamış. Bunun yanında tarımda da belli ürünlerde sıkışıp kalmıştır. Ama bu bölgenin insanı bu dezavantajları avantaja çevirmeyi bilmiş ve turizm sektörü son yıllarda ön plana çıkmıştır. Turizm sektörünün ön plana çıkmasında tanıtım faaliyetlerinin çok ciddi bir katkısı olmuştur. 2010 yılında başlayan bu tanıtım atağı 2017 yılına kadar başta Körfez ülkeleri olmak üzere Arap coğrafyasında ciddi bir teveccühle karşılanmıştır” şeklinde konuştu.
Bölgenin turizm yelpazesinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Genel Sekreter Adıyaman, “Coğrafyamızda turizm alanında yaşanan gelişmeler bölgemizden her kesimin katkısıyla bir başarı hikayesine dönüşmüştür. Hep beraber bu başarı hikayesini yaşıyoruz. Hepimizin bunun bilincinde olması gerekiyor. Bu başarının sürdürülebilirliğinin sağlanması da başlaması kadar önemli bir mevzudur. Bu sürekliliği sağlamamız içinde kendimize yeni hedefler koymamız gerekiyor. Malumunuz bölgemize gelen turistlerin yüzde doksanı Suudi Arabistan’dan geliyor. Bu günden itibaren bizim artık turizmde yeni bir atak yapmamız gerekiyor. Bu anlamda sadece Suudi Arabistan’dan değil, körfez bölgesi odaklı olmak üzere Kuveyt, Katar, Ürdün ve Bahreyn gibi ülkelerden de mutlaka turist çekmemiz gerekiyor. Bunun yanında Kafkaslar, Kuzey Afrika ve Türk - İslam coğrafyasına da yeni tanıtım ataklarıyla açılım yapmamız gerekiyor” dedi.
Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği’nce yürütülen ‘Turizm Sektöründe Nitelikli İş Girişimlerinin Desteklenmesi Projesi’ni çok önemsediklerini belirten Genel Sekreter Adıyaman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
“Eksikliklerimizin farkına varmalı, bu kapsamda planlar yapmalı ve projeler geliştirmeliyiz. Altyapı eksiklikleri diyoruz evet var ama öyle güzel projeler geliyor ki; mesela Ortahisar Belediyesi’nin Ekopark Projesi var, bizde Ajans olarak finansman desteği sağlıyoruz. Çekim merkezi olma konusunda kurumlarımızın güzel çalışmaları var. Doğu Karadeniz Sağlık Turizminin gerçekleştirdiği bu projeyi de önemsiyorum. Bu proje, yeni turizm yatırımcılarının daha bilinçli, geçmişi gören, bugünü bilen ve geleceği okuyabilen turizm yatırımcılarının yetişmesini sağlayacak. İnşallah bu proje ile 60 tane turizmci, girişimci haline gelecek. Ben bu projenin hayırlı olmasını diliyorum”
Hedeflerinin Doğu Karadeniz’e ve Trabzon’a gelen turistlerin bölgede daha fazla kalmalarının sağlanması olduğunu kaydeden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Gelen turistlerin daha çok bölgemizde kalması için turizmin çeşitlendirilmesi talepleri var. Geliyorlar doğa ve tabi güzelliklerimizi beğeniyorlar ama fazla kalmıyorlar. Turistlerin şehrimizde, bölgemizde daha fazla kalmalarını sağlamalıyız. Bunun için turizmi çeşitlendirmeliyiz. Bizim de bu anlanma ciddi projelerimiz var. Ekopark projemiz, tünel akvaryum projemiz var. Biz belediyeler olarak, hükümetimizle birlikte böyle projeleri hayata geçirdikten sonra sizlerin de bu gelen ziyaretçilere hitap edecek çalışmalarda bulunmanız son derece önemli. Bu şekilde şuanda 600 binlere ulaşan Arap turist sayısı inanıyorum ki çok kısa sürede 1 milyona ulaşacaktır” diye konuştu.
Proje kapsamında kendilerine destek veren DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’a teşekkür eden Mustafa Yılmaz, “İnşallah güzel işler yapacağız. Bölgemizi kalkındırma anlamında çok güzel projeler yapacağız. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarla bölge turizmine çok büyük katkı sağlayan DOKA’ya ve emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyoruz. Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği olarak bizler de bölgemiz turizminin gelişmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Bu projeyle inanıyorum ki turizm sektöründe var olan bir eksikliği de gidereceğiz. Bizlere bölge turizmine destek veren proje de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Bölge turizminin gelişmesini için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini dile getiren TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök ise, “Sektör olarak, birlik ve beraberlik içinde, üyelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle birlikte çalışıyoruz. Herkes üzerine düşen görevi yapacak. Bugüne kadar 10 çalışıyorsak, bugün 20 çalışacağız ve turizmde yakaladığımız başarı hikayesini daha da ileriye taşıyacağız. Bu anlamda Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği’nin hayata geçirdiği projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından program, girişimciler için hazırlanan eğitim ile devam etti.