Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Fransa’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Operasyonu (GATE Projesi) kapsamında düzenlenen ziyaret, 13 – 17 Şubat 2017 tarihleri arasında tamamlandı.
Hazır giyim sektörünün gelişimi ve mesleki eğitim uygulamaları konusunda uluslararası deneyimlerin bölgemize aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ziyarette Lyon ve Paris’te yerleşik yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve işbirliği kuruluşlarıyla görüşmeler yürütüldü.
Ziyaretin Lyon’da gerçekleşen üç günlük bölümünde Moda Tasarımı, Girişimcilik, Bölgesel Ekonomik Kalkınma, Mesleki Eğitim ve Sertifikasyon gibi alanlardaki deneyim ve uygulamalara odaklanılarak bu konuda faaliyet gösteren şu kurumlar ile görüşüldü;
- Yeni girişimcilere öncülük eden iş liderleri ağı Reseau Entreprendre International,
- Mikro kredi uygulamalarıyla Fransa’da öne çıkan Adie,
- Rhone Alpes Ticaret ve Sanayi Odası,
- Yetişkinler için 350’den fazla alanda meslek eğitimi ve danışmanlık hizmeti sunan AFPA Araştırma-Geliştirme ve AFPA St Priest Eğitim Merkezi,
- Rhône-Alpes bölgesindeki moda tasarımcılarının desteklenmesi ve yönlendirilmesi konusunda faaliyet gösteren Village des Createurs,
- İşsiz kişilerin iş bulmalarına yardımcı olan ve bu kişilere mali yardım sağlayan Pole Emploi, ve
- BOURGOIN-JALLIEU Belediyesi.
Ziyaretin Paris’te gerçekleşen ikinci bölümünde ise Hazır Giyim Yönetimi Eğitimleri, Mesleki Eğitim ve Finansmanı ile Zanaat Eğitimleri alanlarında faaliyet gösteren şu kurumlarla görüşmeler yapıldı;
- Moda sektörü için işletmeci eğitimi veren ESIV,
- Fransa’da çalışanlarının mesleki gelişimine yönelik fonların yönetimini ve eğitimini finanse eden OPCALIA,
- Fransa Esnaf ve Sanatkârlar Kurumu Compagnons du Tour de France.
Ziyaret edilen kurumlardan olan Reseau Entreprendre International iş liderlerinin girişimiyle kurulmuştur. Girişimcilere birebir danışmanlık veren ve gönüllülük esasına göre çalışan bu kurumun faizsiz kredi desteği ile girişimcileri desteklemesi ve yeni işletmelerin kurulmasına öncülük etmesi özellikle dikkat çeken bir çalışma olmuştur.
Bir Sivil Toplum kuruluşu olan ADIE yine kredi alamayacak durumda olan girişimcilere mikro-kredi desteği sağlamakta olup, yeni işletmelerin kurulmasını ve sınırlı yetkinliğe sahip insanların eğitimler ve maddi kaynaklar yoluyla desteklenmelerini sağlayarak ekonominin girişimciler yolu ile canlı tutulmasını amaçlamaktadır.
Ziyaret edilen kurumlarda özellikle mesleki eğitim alanında, yetişkin eğitimine verilen önem ön plana çıkmaktadır. Meslek değiştirmek ya da belirli bir yaştan sonra yetkinlik kazanmak isteyen kişilerin mesleki eğitim alanında alabileceği eğitimlerin çeşitliliği, Ticaret Odalarının bu alandaki aktif rolü ve eğitim sonunda verilen sertifikaların bazılarının yüksekokul denkliğinde olması özellikle ülkemiz için örnek teşkil edebilecek niteliğe sahip hususlar olarak görülmüştür.
DOKA heyeti ayrıca Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’yı da makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Ordu Vali Yardımcısı Ahmet Arık tarafından Büyükelçi Musa’ya yöresel telkâri sanatı ile süslenmiş bir hediye takdim edildi.
5 gün süren çalışma ziyaretlerine Ordu Vali Yardımcısı Ahmet Arık, Ordu İl Millî Eğitim Müdürü Şaban Karataş, DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Uzmanları Oğuzhan Şatır, Zeynep Taşpınar Sevinç, Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ, Ordu Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Harun Göçer, Planlama Tanıtım ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Mehmet Sezgin, Ordu İŞKUR Birim Başkanı Kayhan Kara, Ordu Üniversitesi Fatsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Yılmaz Çiftçi, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Hasoğlu, Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Karabürk ve Giresun KOSGEB Müdür Yardımcısı Kutay Şenel ile Teknik Destek Ekibi temsilcileri katıldı.
Çalışma ziyareti süresince kazanılan yeni deneyimler ile birlikte GATE Projesi kapsamında yürütülecek olan hazır giyim sektörüne yönelik işbirliği ve kümelenme çalışmaları ile mesleki eğitim programlarının geliştirilmesine katkı sağlanacak.