Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü başladı.
KURT: ARTVİN’İN GERÇEKTEN MARKAYI HAK EDEN ÜRÜNLERİ VAR
AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Artvin Ticaret ve Sanayi Odası (ARTSO) salonundaki açılış programıyla başladı. Programın açılışında konuşan Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, eğitimlerle ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
“Alanında uzman hocalarımız, Artvin’in coğrafi işaret alan ürünlerinin Türkiye ve dünya pazarına nasıl açılabileceğini anlatacaklar. Kurumsallaşma, ticarileşme gibi konular anlatılacak. Markalaşma da önemli bir konu. Markaya çok önem veriyoruz. Uzun yıllardır damak tadına uygun özel yöresel ürünlerimiz var ancak markalaşma konusunda eksik kaldığımız için ürünlerimizi Artvin dışına çok tanıtamadık. Markayı gerçekten hak eden ürünlerimiz var. Coğrafi işaret, ürünün karakteristik özelliklerini korumasını sağlayan bir kavram. Artvin’in 5 adet coğrafi işaretli ürünü var. Hatila Balı, Hopa Hamsili Ekmeği, Puçuko, Hopa Laz Böreği ve Şavşat Ketesi tescillenmiş ürünlerimiz. Odamız, coğrafi işaretli ürünlerin artırılmasını hedefliyor. 4 ürün için daha başvuruda bulunduk. İki peynirimiz, Artvin Böreğimiz ve Artvin Yatık Döneri başvurularımız var. Yatık dönerde tarım ve hayvancılık noktasında bölgeye önemli girdiler sağlayabiliriz. Bu eğitim projesini yapan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca üretecek ve katma değer yaratacak olan siz değerli katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum. Artvin’i coğrafi işaretli ürünlerin üretimi ve pazarlanmasında hak ettiği yere gelmesi en büyük dileğimiz ve bu eğitimin de bu anlamda faydalı olacağına inanıyorum.”
TURNA: COĞRAFİ İŞARET, GASTRONOMİ TURİZMİNDE DE ÇOK ÖNEMLİ
DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ise açılış programında yaptığı konuşmada, “Coğrafi işaretli ürünler, katma değeri yükselten markalaşma çalışmalarıdır. Tabii ki ticarileşmeleri çok önemli. Bu eğitimin sizlere bu konuda bir yol haritası çizeceğini düşünüyorum. Kararlılıkla bu adımları izlersek ilimiz açısından faydalı bir noktaya geleceğimizi ümit ediyorum. Gastronomi turizminde dünyada çok ciddi bir pazar payı var. Katma değeri yüksek bir alan. Gastronomi turizminin içinde yerel değerler, yerel lezzetler çok önemli. Markalaşmış olanların daha ayrı bir önemi var. Gastronomi Müzemiz de açılacak. Rize’de Çay Müzesi’nin ardından bölgedeki ikinci örnek olacak. Bölge olarak bu anlamda da gelişmemiz gerek. İlimiz de ciddi anlamdaki değerleriyle avantajlı bir noktada. Coğrafi işaretli ürünlerin sayısı daha da artabilir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi konusunda eğitim verildi.
EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK
Artvin Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 21 – 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması E-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.
Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.