Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), bölgede Coğrafi İşaretli Ürün üreten ve bu ürünleri pazarlayanlara yönelik bir eğitim programı başlatacak. DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Coğrafi İşaretli yöresel ürünleri yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olarak görüyoruz. Bu ürünlerin katma değerlerinin artırılması amacıyla, üreten ve pazarlayanlara yönelik eğitim çalışması başlatıyoruz” dedi.
DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, eğitimlerin AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesinde verileceğini kaydederek şunları söyledi:
“Doğu Karadeniz'de sayısı 50'yi aşan coğrafi işaretli yöresel ürünü yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olarak görüyoruz. Bu ürünlerin katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda öncü rol üstlenmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde coğrafi işaretli ürün üreticilerine eğitim verilecek. Coğrafi işaretli ürün üreticilerine yönelik yapılan eğitim ihtiyaçları belirleme anketi sonuçlarına göre belirlenen eğitimleri, alanında uzman eğitmenlerimiz verecek. Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaları Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Coğrafi İşaretli Ürünleri Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri ile Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları konu başlıklarından oluşacak eğitimlerimiz her ilde 5’er gün sürecektir. Eğitimlere katılım ücretsizdir”
İLK EĞİTİMLER TRABZON VE GÜMÜŞHANE’DE
Eğitimlerin kontenjanının sınırlı olduğunu da belirten Adıyaman, “Eğitimlere katılmak isteyen coğrafi işaretli ürün üreticileri ve bu ürünlerin ticaretini yapmak isteyenlerin www.karadenizci.com internet sitesi üzerinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir. İlk eğitim programımız 6 Aralık pazartesi günü Trabzon’da, ikincisi de 7 Aralık Salı günü Gümüşhane’de başlayacaktır. Diğer illerin eğitim takvimini de önümüzdeki günlerde açıklayacağız” dedi.
Eğitimlerle ilgili detaylı bilgiye www.karadenizci.com internet adresinin yanı sıra DOKA Proje Personeli Memduha Maşita Birol’dan (masita.birol@doka.org.tr) alınabileceği vurgulandı.
KARADENİZ COĞRAFİ İŞARETLER AĞI PROJESİ NEDİR?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda faaliyet gösteren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) lider ortak olarak yürüttüğü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen “Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi” 3 Ağustos 2020 tarihi itibariyle uygulanmaya başlamıştır.
3 Farklı ülkeden kurumların katılımı ile 24 ay sürecek projenin 15. ayına gelinmiştir. Projenin lider ortağı DOKA (Türkiye) iken, diğer ortaklar Romanya’dan Galati Tehnopol Derneği ve Gürcistan’dan Uluslararası İş Geliştirme ve Yatırım Tanıtım Merkezi’dir.
Projede; coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası arenada bilinirliğini arttırarak marka değerini yükseltmek hedeflenmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde coğrafi işaretli ürünlerin bağlantılı olduğu sektörlerin ticari gücünü arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Coğrafi işaretli ürünlerin potansiyelini harekete geçirmek için ‘Coğrafi işaretler zirvesi’ düzenlenecek, coğrafi işaretli ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılabilen ve sürdürülebilir ekonomik bir değer olması sağlanacak, katılımcı ülkeler tarafından belirlenen coğrafi işaretli ürünler sosyal medya ve tanıtım tırı kampanyaları ile tanıtımı yapılacak, coğrafi işaretli ürünler pazarında lider konumda olan ülkelere, bilgi ve deneyim edinmek üzere çalışma ziyaretleri gerçekleştirilecektir.