Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), 23 ilde istihdam, üretim ve ihracatı artırmak üzere oluşturulan Cazibe Merkezleri Programını Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda anlattı.
TTSO Başkan M.Suat Hacısalihoğlu 23 Cazibe Merkezleri Programı kapsamında bölgemizden Gümüşhane ve Bayburt olmak üzere iki komşu ilin bulunduğunu anımsattı. Hacısalihoğlu, “DOKA tarafından Cazibe Merkezi Programı hakkında Trabzonlu iş adamlarımıza bilgilendirme yapılıyor. Komşu illerimizdeki bu avantajlardan yararlanmalıyız. Bu tanıtım toplantıları daha da genişletilerek devam edecek. Bu ilk toplantıdır. TTSO Meclis toplantısında da geniş bir sunum yapılacak. Amacımız Trabzon’daki iş adamlarımızın da Cazibe Merkezleri Programını amaçları doğrultusunda değerlendirmesidir. Komşumuz Gümüşhane ve Bayburt’ta yatırım yapmalarını teşvik etmektir. Cazibe Merkezleri Programlarını bizlere anlatan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman’a ve DOKA Uzmanlarına teşekkür ediyorum” dedi.
CAZİBE MERKEZLERİNDE 4 DESTEK PAKETİ VAR
DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Uzmanlar Ahmet Doğan ve Murat Karaca’nın katıldığı toplantıda 23 Cazibe Merkezi Programı hakkında hazırlanan tanıtım filmi izlendi. Ardından yapılan sunumda program, bütün ayrıntıları ile anlatıldı. Programın 4 destek paketinden oluşmakta olduğu vurgulandı. Bunların Yatırım ve Üretim Destek Paketi, Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi, Çağrı Merkezi Destek Paketi ile Veri Merkezi Yatırım ve Enerji Destek Paketi olduğu belirtildi.
DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK YATIRIMLAR
Program dahilindeki destek unsurları, yatırım ve üretim, üretim tesisi taşıma, çağrı merkezi destek paketi ile veri merkezi yatırım ve enerji destek paketinden oluşuyor. Başvuruda bulunmak ve talep edilen desteğe ilişkin koşulları taşımak kaydıyla, yatırımcılar destek paketleri içindeki destek unsurlarının tamamından veya bir kısmından faydalanabilecek.
Bölgede, un, irmik, entegre olmayan et, süt ve kanatlı işleme tesisleri ve yem üretimi yatırımları, tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar, kütlü pamuk, iplik ve dokuma işleme yatırımları, demir, çelik üretimine yönelik yatırımlar, sentetik elyaf üretimine yönelik yatırımlar, öncelikli olarak desteklenmeyecek ancak yatırım yapılacak bölgede zaruri ihtiyaç olması halinde Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek.
YARARLANMA KOŞULLARI
Yatırımların desteklenebilmesi için imalat sanayisinde 2 milyon lira asgari sabit yatırım tutarı ile en az 30 kişilik istihdam, çağrı merkezlerinde ise en az 200 kişilik istihdam ve hizmet sözleşmesi yapmış olma şartı aranacak. Veri merkezleri yeni yatırımları için ise merkezin en az 5 bin metrekare beyaz alanı bulunması gerekecek.
Kredilendirilecek yatırımın asgari yüzde 30’unun öz kaynaklardan karşılanması zorunlu olacak. Destekler, yatırımlar için gerekli öz kaynak ile orantılı olarak kullandırılacak. Banka gerekli gördüğü hallerde öz kaynağın desteklerden önce yatırıma harcanmasını talep edebilecek.
Organize sanayi bölgesi dışındaki imalat sanayisi yatırımlarının altyapı giderleri program kapsamındaki desteklerden karşılanmayacak.
Türkiye Kalkınma Bankası AŞ, kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyebilecek.
Programa başvuru ve bilgilendirme süreçlerinde Ajansımız Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi tarafından teknik destek sağlanacaktır.
Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi telefon: 4448290, 462-4554072
Yatırımcılarımıza duyurulur.