Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı'nın Trabzon bölümü kapanış oturumuyla tamamlandı.
TESCİL SAHİBİ KURUM TEMSİLCİLERİ KONUŞTU
AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programının kapanış oturumu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
Kapanış bölümünde Trabzon'un coğrafi işaretli ürünlerinin tescil sahibi kurumlarının temsilcileri konuşma yaparak, coğrafi işaret alma süreçleri ve konunun diğer yönleriyle ilgili görüşlerini paylaştı.
Tonya Tereyağı'nı tescil ettiren Tonya Belediyesi adına söz alan Belediye Başkanı Osman Beşel, coğrafi işaret tescil sürecini anlattı. Beşel, "Bu süreçte bizlere destek veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret bize çok şey kazandırdı. Öncelikle sahte gıda piyasası içinde yok olmaya mahkûm bir değerimizi tescil ettik" dedi.
Akçaabat Köftesi'ni tescil ettiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası adına söz alan Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan, süreçle ilgili katılımcılara bilgi verdi ve denetimlerin önemine vurgu yaptı.
Sürmene Bıçağı'nın tescil sahibi Sürmene Belediyesi adına konuşan Belediye Coğrafi İşaret Koordinatörü İbrahim Çolakoğlu, amaçlarının yöre kültürünü korumak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade ederek, "Denetimler iyi cezalar da caydırıcı olmalıdır" dedi.
Vakfıkebir Ekmeği ve Vakfıkebir Külek Peynirinin tescil sahibi kurum olan Vakfıkebir Belediyesi adına söz alan Belediye Coğrafi İşaret Koordinatörü Tuncay Hacıfettahoğlu, "Amacımız bir standart oluşturmaktı. Şu anda Vakfıkebir Ekmeği üreten 38 adet tescilli fırın var. Vakfıkebir ekmeği adıyla üretim yapan yerlere yönelik denetim çalışmalarımız da sürüyor" dedi.
Hamsiköy Sütlacının tescil sahibi Maçka Esnaf ve Sanatkârlar Odası adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Koray Pervanlar da süreçle ilgili bilgi verdi.
KARACA: AMACIMIZ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN SAYISIYLA BİRLİKTE KATMA DEĞERİNİ DE ARTTIRMAK
DOKA Uzmanı Murat Karaca, kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, eğitimlerin faydalı olmasını umduğunu belirterek, projenin amaçlarını anlattı. Karaca, "Coğrafi işaretli ürünlerin sayısı bölgemizde son 5 yılda 33'ten 55'e yükseldi. Amacımız coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmakla birlikte bu ürünleri katma değerli hale getirmektir. Bu anlamda eğitim programını çok önemsiyoruz. Paydaşlarımızla birlikte coğrafi ürün üreticilerine her türlü teknik, mali ve eğitim desteklerini bugüne kadar verdiğimiz gibi bugünden sonra da vermeye devam edeceğiz. Dünya'da coğrafi ürünler pazarının 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Coğrafi işaretli ürün üreticilerinin bu pazardan mümkün olan en büyük payı almasını amaçlıyoruz. Bu eğitim programının yer aldığı proje kapsamında açtığımız karadenizhazineleri.com internet sitesinde de TR90 bölgesindeki coğrafi işaretli ürünlerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşılabilir" diye konuştu.
TTSO'NUN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN PORTALI ANLATILDI
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genel Sekreteri Ali Rıza Kul da odanın öncülüğünde bölge odalarının da katılımıyla DOKA desteği kapsamında hayata geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler Online Satış ve Dijital Denetleme Portalını katılımcılara anlattı. Kul, cipazar.com adresi üzerinden önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan portalda, bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılacağını, ayrıca denetimden geçmiş satıcılardan coğrafi işaretli ürünlerin online olarak alınabileceğini de vurguladı. Kul, portalın önümüzdeki dönemde tüm Türkiye'ye yayılacağını ve yöresel ürünleri de kapsayıcı hale getirileceğini ifade etti.
HACISALİHOĞLU: PİYASADA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye katkısının her geçen gün arttığını if1ade ederek, "Coğrafi işaretli ürünlere piyasada talep artıyor. Tüketiciler artık coğrafi işareti olan ürün arıyorlar. Bu talebi karşılamak için de üreticilerin ve satıcıların piyasanın gereklerine göre yetişmiş olması önemli. Bu anlamda eğitim programlarına önem veriyoruz. Buraya gelerek alanında uzman kişilerden eğitim alan tüm katılımcılara da özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra siz katılımcıların gayreti ve bizlerin desteği önemli. Siz gayret gösterdiğiniz sürece biz de her konuda sizlere destek olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.
KATILIMCILARA SERTİFİKALARI VERİLDİ
Konuşmaların ardından katılımcılara TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, DOKA Uzmanı Murat Karaca ve TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Ayla Pirselimoğlu tarafından sertifikaları verildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
EĞİTİM PROGRAMI 5 GÜN SÜRDÜ
Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı'nın Trabzon bölümü 6 - 10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.